PABILA SUDIP BERBICARA

PABILA SUDIP BERBICARA
PABILA SUDIP BERBICARA

Wednesday 8 December 2010

BEE HOON SINGAPORE









Bahan-bahan : 
Bee Hoon kering, rendam dgn air panas hingga lembut dan toskan 
Bawang besar, dimayang 
Bawang putih, dimayang 
cili api 
Ikan bilis, direndam dan dicincang halus 
Serbuk lada putih 
Sos tiram 
Udang basah 
Telur 
Taugeh dan sayur2 lain ikut suka 
Garam secukup rasa 
Daun bawang, daun seleri dan bawang goreng utk hiasan 
Sambal kicap cili padi 

Cara-cara : 
1. Tumiskan bawang besar, bawang putih, ikan bilis dan cili api hingga layu. 
2. Masukkan lada putih. Kacau seketika dan masukkan udang dan sotong. Jika suka boleh masukkan fishball dan fishcake. 
3. Masukkan sos tiram, kacau2 dan masukkan sesayuran pilihan. 
4. Masukkan garam secukup rasa. 
5. Pecahkan telur dan kacau2 biar hancur. 
6. Masukkan bee hoon dan kacau hingga betul2 lembut dan sebati. 
7. Masukkan taugeh dan kacau rata tapi tak perlu terlalu lama. 
8. Hiaskan dengan taburan daun bawang, daun seleri dan bawang goreng. Hidangkan juga dgn sambal kicap cili padi. 

No comments:

Post a Comment