Bahan-Bahan: | |
Kuah:- Ikan Selayang/Sardin - 4/5 ekor Kelapa - 1 biji Lada hitam Bawang merah Garam secukup rasa Laksam:- Tepung beras - 1 paket Tepung gandum- 3 atau 4 sudu besar | Ulam:- Taugeh Timun Kobis Kacang Panjang Daun kesom |
Cara: | |
Untuk Kuah:- 1. Rebus ikan 2. Asingkan isi ikan dan tumbuk hingga lumat dengan lada hitam & bawang merah. 3. Masukkan santan & panaskan atas api. 4. Jangan masak sampai mendidih. Untuk Laksam:- 1. Bancuh bahan & tuangkan di atas tudung periuk. 2. Kukuskan & bila agak masak, kopek tepi laksam dengan sudu & biarkan ia bergulung. Sejukkan dalam pinggan. 3. Bila Sejuk baru potong. |
PABILA SUDIP BERBICARA
Thursday 9 December 2010
LAKSAM
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment